maandag 26 november 2012

Verdiepding 5, Crowdsourcing en crowdfunding

Verdiepding 5,  Crowdsourcing en crowdfunding

Ik loop behoorlijk achter met de verdiepdingen, dit heeft een aantal redenen. Ik was een poosje 'under the weather' en bovendien druk met andere belangrijke dingen. Er is meer in de wereld dan de 'verdiepdingen' ... Bovendien heb ik de indruk dat het allemaal toch niet zo leeft bij de bibliotheek dat gedoe met de verdiepdingen! Maar goed we zijn maar eens naar de website gegaan en eens kijken wat we kunnen met Crowdsourcing en crowdfunding. Eerst maar eens opgezocht wat er op het Internet te vinden is:

Crowdsourcing is een Engelstalig neologisme, gebruikt om een recente ontwikkeling aan te duiden, waarin organisaties (overheid, bedrijven, instituten) of personen gebruikmaken van een grote groep niet vooraf gespecificeerde individuen (professionals, vrijwilligers, geïnteresseerden) voor consultancy, innovatie, beleidsvorming en onderzoek.
Aldus de Wikipedia, het blijkt dat ik toch wel onbewust gebruik maak van crowdsourcing, het bekende #DTV (durf te vragen) via Twitter is crowdsourcing!  Op Wikipedia is te lezen dat de Wikipedie eigenlijk ook een crowdsourcing project is! Dicht bij huis (of Gouda) wat te denken van Goudanet ? Een duidelijk crowdsourcing project toch? Veel mensen in Gouda werken daar in mee, toch een idee dat in de Goudse bibliotheek is ontstaan! Ik ben even op de site van Vele Handen wezen kijken, eerlijk gezegd sprak me dat niet zo aan. Er ging wel een lampje aan, de sesamacademie is eigenlijk ook Crowdsourcing, en daar heb ik contact mee aangezien die 'mijn' vereniging hulp aanbieden! Toepassing in de Bibliotheek? Zeker we zijn er onbewust toch al mee bezig!   

Crowdfunding, ook maar weer even gelezen wat de wikipedia daar allemaal over schrijft: Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. Om een project te financieren gaan ondernemers in de meeste gevallen naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo startkapitaal te verkrijgen. Crowdfunding verloopt echter zonder financiële intermediairs, maar zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.
Mmmmm interessant! Hier is dus geld te halen...en dat zoeken wij toch? Eigenlijk is het niets anders dan een moderne inzameling, dat komt bekend voor, een beroep doen op de burgerzin en geld ophalen voor een nobel streven, mooi toch! En ook helemaal van deze tijd, de ouderwetse collecte is toch niet helemaal van deze tijd! Wie stuurt er nog mensen langs de deur voor een paar losse euro's ? Toepassing in de bibliotheek? Ja waarom niet, in plaats van bij een bank geld lenen voor de inrichting van ons nieuwe gebouw kunnen we een beroep doen op de burgerzin van de Goudse bevolking, eigenlijk niets nieuws onder de zon, werd de Goudse stadslibrije ook niet met geld van de gegoede burgers gesticht in de 17e eeuw?

Geld is beter dan armoede, al was het maar om financiële redenen.
Woody Allen
Amerikaans filmregisseur en acteur 1935 -

 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten